Тамақ аллергиясы - ағзаның тамақ өнімдеріне жоғары сезімталдық жағдайы. Аллергиялық реакцияны иммуноглобулиндер Е (IgE) деп аталатын антиденелер тудырады, олар тағамның белгілі бір компонентіне қарсы бағытталған. Аллергия белгілері тіпті аз мөлшерде тамақпен байланыста болуы мүмкін.
Қандай тағамдар аллергия тудырады?
Ең көп таралған аллергендер-сиыр сүтінде, жұмыртқада, күнжіт, жержаңғақ, балық, теңіз өнімдері мен жаңғақтарда кездесетін ақуыздар. Кейде соя, бидай, қарақұмық, тропикалық жемістер мен басқа да өнімдерге аллергия бар.
Кейбір азық – түлік топтары, әсіресе жаңғақтар мен теңіз өнімдері, кросс-аллергия деп аталады-бұл өнімдердің бір түріне жоғары сезімталдық осы өнімдердің бүкіл тобына қолданылатын жағдай. Жануарлардың өнімдеріне кросс-аллергия сирек кездеседі.
Тамақ аллергиясының белгілері қандай?
Азық-түлік аллергиясының белгілері:
- теріде қызыл қышу, қышу және ісіну бар;
- асқазан мен ішекте (құсу мен диареямен көрінуі мүмкін);
- тыныс алу жүйесінде (негізінен, ентігу).
Тамақ аллергиясы қалай емделеді?
Азық-түлік аллергиясын емдеудің ең жақсы тәсілі-аллергиялық реакцияларды тудыратын өнімдерден бас тарту. Аллергеннің бөлшектері ауада, әсіресе бу түрінде болса, кейде реакция тудыруы мүмкін екенін білу керек. Жоғарыда айтылғандай, мұндай өнімдерді тіпті пісірілген түрінде де пайдаланудан аулақ болу керек.
Сондықтан тамақ аллергиясына күдік туындаған жағдайда Рахат клиникасының білікті аллерголог-дәрігерлеріне хабарласыңыз. Дәрігерге баруды кешіктірмеңіз, қазір тіркеліңіз. Медициналық қызметтерді сізге ыңғайлы уақытта кезексіз алу үшін онлайн-жазба нысанын толтырыңыз.
Біздің артышылықтарымыз
Лицензии и сертификаты
Жазылу
|