Медициналық орталық веб-сайтына арналған мақала: Аурудың алдын алу
1. Тұмаудың алдын алу шаралары
Тұмау – жоғары қызбамен (38°С-тан жоғары), ағзаның қатты интоксикациясымен және тыныс алу жолдарының зақымдануымен, көбінесе трахеит түрінде сипатталатын жіті респираторлық вирустық ауру. Тұмауды жұқтыру қаупін азайту үшін, әсіресе эпидемиялық маусымда, қолды жиі жуу, ауру адамдармен қарым-қатынастан аулақ болу және дұрыс тамақтану және физикалық белсенділік арқылы иммундық жүйені нығайту ұсынылады.
2. Қант диабетінің алдын алу шаралары
Қант диабеті - инсулин жетіспеушілігінен қандағы қант деңгейі көтерілетін созылмалы ауру. Қант диабетінің алдын алу қалыпты салмақты сақтауды, жүйелі жаттығуларды, қант пен майды шектейтін теңдестірілген тамақтануды, темекі мен алкогольді тастауды қамтиды. Қант деңгейін өздігінен бақылау және тамақ күнделігін жүргізу асқынулардың алдын алуға және денсаулықты сақтауға көмектеседі.
3. Гипертонияның алдын алу шаралары
Артериялық гипертензия - қан қысымының тұрақты жоғарылауымен сипатталатын ауру. Гипертонияның алдын алу тұзды тұтынуды азайтуды, жаман әдеттерден бас тартуды, салауатты салмақты сақтауды, тұрақты жаттығуларды және стресс деңгейін бақылауды қамтиды. Қан қысымын үнемі өлшеп, өмір салтын түзету үшін дәрігермен кеңесіп, қажет болған жағдайда дәрі-дәрмектерді тағайындау маңызды.
4. Темекі шегудің алдын алу шаралары
Темекі шегуден бас тарту - денсаулықты сақтаудың ең маңызды қадамы. Темекі шегу өкпе ауруларының, жүрек-қан тамырлары ауруларының және онкологиялық аурулардың даму қаупін арттырады. Шылым шегуден бас тартуға көмектесетін мектептер мен бағдарламалар бар, оларға психологиялық қолдау, дәрі-дәрмек және физикалық белсенділік кіреді.
5. Дұрыс тамақтану
Аурудың алдын алуда рационалды тамақтану маңызды рөл атқарады. Теңгерімді диета әртүрлі тағамдарды, ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың, витаминдердің және микроэлементтердің жеткілікті мөлшерін қамтиды. Тұрақты тамақтану және қант, тұз және майды артық тұтынудан аулақ болу маңызды. Бұл иммундық жүйені нығайтуға, метаболизмді жақсартуға және созылмалы аурулардың алдын алуға көмектеседі.